maanantai 4. syyskuuta 2017

HÄÄBUDJETIN KOMPASTUSKIVET

Kun aloimme suunnittelemaan häitä maaliskuussa 2016 ei meillä oikeastaan ollut mitään hajua paljon häihin voisi mennä rahaa. Ihan ensimmäinen päätös häiden kannalta oli meillä juhlapaikka ja kun heillä oli vapaana ainoastaan 22.7 lauantai, aloimme sen pohjalta suunnittelemaan häitä. Suurin budjetille merkittävin tekijä onkin mielestäni juhlapaikka. Me tiesimme, että kun valitsemme ravintolahäät niin se tulee maksamaan paljon. Kuitenkin suosittelen tässä miettimään muutakin kuin rahamäärää, koska ravintohäissä säästät paljon aikaa ja vaivaa. Meillä hintaan sisältyi maisteluillallinen, jossa maistelimme viinit läpi häämenun kanssa ja valitsimme omasta mielestä parhaimmat.


Hääsuunnitteluiden alussa olin ehkä hieman liian optimistinen ja näin häiden jälkeen voin myöntää, että hääsuunnitteluiden edetessä saattoi iskeä pieniä suuruuden hulluus. :D Voisin väittää, että juuri tämän takia meidän budjetti ei pitänyt paikkansa ollenkaan, heh. Jos siis on erittäin tärkeää pysyä budjetissa, suosittelen etsimään tarpeeksi tietoa siitä, mitä mikäkin maksaa, luoda suunnitelma ja pysyä siinä. Esimerkiksi itse olin ajatellut, että häämekkoon menee ehkä tonni, noh taisi mennä reilu kaksi. Samoin sormuksen ajattelin löytyvän noin 800eurolla, no ei löytynyt. Eli pelkästään sormuksen ja mekon takia alkuperäinen budjetti ylittyi noin viidellä tonnilla. Voin sanoa, että meillä alkuperäinen budjetti oli oikeasti todella epärealistinen ottaen huomioon, että järjestimme juuri ravintolahäät 85 vieraalle. Oikeastaan pelkästään ruuat ja juomat maksoivat sen verran, mitä olin ajatellut alunperin, että koko häät tulevat maksamaan. :D



Tarkka visio siitä, millaiset häät haluaa, auttaa pysymään suunnitelmissa. Suosittelenkin, että ennen kuin liittyy mihinkään hääryhmiin, kannattaa miettiä selkeät raamit omille häille. Kaikki ryhmät pursuilevat vaikka minkälaisia suunnitelmia ja ideoita ja jos itsellä on omat suunnitelmat ihan hakusessa niin helposti haluaa toteuttaa niistä kaiken. Esimerkiksi me heti alkuun päätimme, että koska juhlapaikka on niin upea muutenkin niin pidämme koristelut varsin simppeleiLopnä. Minusta esimerkiksi on rahan ja kukkien tuhlausta panostaa niihin tuhansia euroja, jotka ovat vain yhden päivän. Palaan erillisessä postauksessa kattaukseen myöhemmin ;)


Lopulta me emme määritelleet edes mitään budjettia. Lisäksi budjetin laskemiseen on niin monta eri tapaa kuin häitäkin. Esimerkiksi jos nyt laskisin kaiken, mitä häitä varten on tullut ostettua, olisi summa varmaan aika järkyttävä. Ostan kuitenkin muutenkin kenkiä, laukkuja, alusvaatteita yms., että en katsoisi niiden kuuluvan hääbudjettiin.

Kaikesta huolimatta, tärkeintä suunnittelussa on nauttia siitä ajasta. Oli budjetti mikä tahansa tai ei ollenkaan, ei kannata tuhlata energiaa rahasta stressaamiseen vaan nauttia ja suunnitella häitä omien resurssien mukaan. Mä niiin odotan, että joku ystävistä menisi naimisin niin pääsisin taas hääsuunnittelun makuun. :D Aika kultaa muistot, näinkin pian!

Saimme perjantaina valokuvaajaltamme kuvat, enkä malta odottaa, että pääsen jakamaan niitä täälläkin! Paljon kirjoitella häistä nyt kun sain niistä kunnolla kuvamateriaalia.

*Kaikki postauksen kuvat by Jarno Salmivalli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti